TÉMA Otrava

Otrava olovem

Otrava olovem je velmi vážný stav, kdy u pacienta vznikají závažné zdravotní problémy nezřídka končící i smrtí. Jedná se buď o náhle nebo dlouhodobě zvýšenou koncentraci olova v krvi člověka, tedy o otravu akutní nebo chronickou.

Už ve starověku i středověku byla otrava olovem příčinou hromadných úmrtí, olovo se hojně využívalo k výrobě kuchyňských nádob nebo jako vodovodní potrubí. Dnes může dojít k otravě nejen přijímáním z potravy a vody, ale i vdechováním prachu či plynů s vysokým obsahem olova.

Příčiny otravy olovem

Zdrojem kontaminace olovem mohou být olovnaté nátěrové hmoty nebo prach z poškození těchto nátěrů. Dále pak příprava pokrmů a nápojů v kameninovém nádobí s olovnatou glazurou, které se používá např. v Asii. Nebezpečně vysoký obsah olova byl v nedávných letech objeven i při výrobě některých druhů šperků a hraček. Velkým problémem stále zůstávají už zmíněné olověné a měděné, olovem pájené vodovodní trubky.

Příznaky akutní otravy olovem

Akutní otrava olovem, tedy náhlé zvýšení koncentrace olova v krvi, se projeví náhlou a velmi intenzivní křečovitou bolestí břicha, zvracením, průjmy i poruchami vědomí. Nedojde-li včas k zásahu a je-li koncentrace olova skutečně vysoká, může tento stav skončit smrtí.

Příznaky chronické otravy olovem

Dlouhodobě zvýšený obsah olova v krvi, kdy se olovo do těla dostává postupně a po malých dávkách, je daleko hůře rozeznatelný. Příznaky jsou neurčité a mohou být snadno zaměněny s příznaky jiné nemoci.

Obvykle se dostaví únava, apatie, nevolnost a nechutenství. Pleť v obličeji i kůže jinde po těle může dostat šedý, popelavý odstín, příznakem snadnějším k zaregistrování je šedomodrý lem na dásních.

Později dochází k poruchám soustředění, k výpadkům paměti, k chudokrevnosti i k selhávání ledvin.

Diagnostika a léčba otravy olovem

Zjištění výše obsahu olova v krvi je možné díky laboratornímu testu. Při překročení určité hodnoty se jedná o akutní otravu, kterou lze zjistit i mikroskopickým vyšetřením červených krvinek. Při chronické otravě je nutné přistoupit k dalším metodám vyšetření, protože v tomto případě se olovo ukládá v kostech a do krve se uvolňuje postupně.

Obsah olova v krvi výrazně klesá, je-li zjištěna příčina intoxikace a odstraněn zdroj, což je základním předpokladem úspěšné léčby. Ta dále spočívá v tzv. chelatační terapii, pomocí kyseliny DMSA. Podaný lék na sebe v krvi pacienta naváže těžké kovy a vytvoří tzv. cheláty, které jsou rozpustné ve vodě a snadno se pak vyloučí močí. Pacient je po dobu jednoho měsíce od počátku léčby monitorován a podstupuje krevní testy.

Dlouhodobé následky otravy olovem

Nejzávažnější dlouhodobé následky hrozí dětem, kdy může být opožděn nebo zastaven neurologický vývoj. Dále může dojít k poškození ledvin, vysokému krevnímu tlaku, svalové ochablosti a k negativním změnám chování (podrážděnost, nesoustředěnost, poruchy paměti atd.) U dospělých lidí může otrava olovem také zapříčinit neplodnost.

Otrava olovem patří do témat

Adresář

Otrava ptejte se v poradně

Diskuze na téma Otrava

  • Anna 14.07.2017 20:07 Kvalitní makeup?

    A kde na netu presne nakupujes? Taky bych tada usetrila trochu casu :) nakupovani v obchodech je…

  • Richard 04.09.2017 17:09 Opakovaná angína

    Angínu jsem jednu dobu míval opakovaně. Třeba i 3x do roka. Byla to otrava. Pokaždé jsem bral…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku