TÉMA Otrava

Otrava z jídla v letních měsících

V teplých letních dnech stoupá riziko otrav ze zkaženého jídla. Tělo se špatného jídla zcela přirozeně zbavuje zvracením. Ztrátu tekutin, solí a cukru je pak třeba nahradit, platí to zejména pro děti a nemocné.

Bakterie obsahuje většina potravin. Pokud jídlo neskladujeme ve správných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. V letních měsících proto dochází k otravám jídlem mnohem častěji.

Nebezpečné potraviny

  • nedovařená drůbež a maso
  • nepasterované mléčné výrobky
  • rýže, která stála příliš dlouho v teple nebo byla nesprávně ohřívána
  • korýši a měkkýši z neznámých zdrojů
  • zkažené tučné ryby
  • vařené masné výrobky
  • syrová a nedovařená vejce, případně vejce s nakřáplou skořápkou

Mezi nejčastější onemocnění patří salmonelóza a kampylobakterióza.

Salmonelóza

Velmi rozšířené akutní průjmové infekční onemocnění, které se u nás vyskytuje především v letních měsících. Nebezpečné je zejména pro malé děti, seniory a osoby s oslabeným organismem, které může velká ztráta tekutin při průjmu ohrozit i na životě.

Pokud se nakazíme, salmonelóza propukne obvykle za 6 hodin až 3 dny.

Výskyt onemocnění

U domácích a divokých zvířat především drůbeží maso a vejce, vzácně je zdrojem nemocný člověk

Jak se můžeme nakazit?

  • požitím infikovaných potravin - může jít o konzumaci nedostatečně tepelně
    upravených pokrmů připravených ze surovin z nakažených zvířat (drůbeží maso, vejce)
  • potravinami sekundárně kontaminovanými salmonelou (nečistým kuchyňským náčiním a rukama, močí hlodavců, při nesprávném skladování apod.)
  • nejčastěji jsou to měkké salámy, tlačenky, jitrnice, sekaná, játrovky, dále mléčné výrobky a především výrobky ze syrových či polosyrových vajec v podobě lahůdkářských či cukrářských výrobků (majonéza, vaječné saláty, pomazánky, krémy, bílkové polevy apod.)

Projevy

  • průjem - může trvat až několik dní, zpočátku je kašovitý, záhy se ale mění na vodnatý, zelenavý
  • horečka nad 39 °C
  • bolesti břicha
  • zvracení
  • křeče


Pokud nemocný člověk nedodržuje zásady hygieny, je chodícím zdrojem salmonely, kterou vylučuje stolicí.

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je co do počtu onemocnění z jídla u nás na druhém místě hned za salmonelózou. Stejně jako salmonelóza se vyskytuje nejčastěji v letních měsících.

Pokud se nakazíme, kampylobakterióza propukne obvykle za 3-5 dní. Campylobacter se vyskytuje u domácích i divoce žijících zvířat.

Nejčastější zdroje nákazy

  • drůbež - kuřata, krůty, neboť více než polovina poražené drůbeže je nakažena touto bakterií
  • nakažené může být ale i maso a mléko jiných užitkových zvířat - krávy apod.
  • zdrojem může být i člověk, který vylučuje bakterii ve stolici

Onemocnět můžeme po požití infikovaných výrobků z masa, které nebyly dostatečně tepelně ošetřené. Nejčastěji to bývá kuřecí maso. Pozor! Mikrob přežívá i ve zmrazené drůbeži - zmrazené masné výrobky nejsou proto zárukou „čistoty".
K přenosu může dojít i infikovaným mlékem, vodou nebo ledem.

Prevence

  • pokrmy je třeba důkladně provařit, propéci nebo jinak tepelně upravit
  • nenechávat jídlo dlouho stát při pokojové teplotě
  • zbytky jídla zchlaďte. Nejpozději dvě hodiny po uvaření by měly být v chladničce nebo mrazáku
  • jídlo je nejlépe spotřebovat do dvou dnů

Projevy

Onemocnění se podobá salmonelóze, projevuje se horečkou, nevolností, zvracením, bolestmi břicha a průjmy. Průjem trvá několik dní. Stolice jsou vodnaté, zapáchající, mohou být hlenovité, někdy i s příměsí krve.

 

Máte i vy zkušenosti s tímto nepříjemným onemocněním?

Otrava z jídla v letních měsících patří do témat
  • Michaela 13.08.2014 20:28:11

    Je to dva tydny co me pustili z nemocnice-otrava z jidla, konkretne jsem jedla kureci rizoto objednane z restaurace.... a zkoncila na kapackach, des!!

  • Průjem novina 19.12.2010 17:59:47

    Nepříjemná věc, pokud člověk pozře něco, co měl radši vyhodit...ale naštěstí jsem se toho vždy vyvarovala... chce to třeba nejíst majonézu a málo ugrilované maso, na to si musíme dát pozor ....

  • nejíst Jarmila 13.07.2010 10:22:28

    V létě radši vůbec nejím maso ani jiné jídlo, které se lehce kazí. Následky jsou opravdu nepříjemné.

  • Fuj Emča 09.07.2010 10:36:14

    Jo v jednom nejmenovaným obchoďáku od T jsem si koupila mraženou pizzu a problila jsem 3 dny. Už nikdy více. Prošlá nebyla, vypadala jako dobře skladovaná... Jak na to má člověk přijít?


Adresář

Otrava ptejte se v poradně

Diskuze na téma Otrava

  • Anna 14.07.2017 20:07 Kvalitní makeup?

    A kde na netu presne nakupujes? Taky bych tada usetrila trochu casu :) nakupovani v obchodech je…

  • Richard 04.09.2017 17:09 Opakovaná angína

    Angínu jsem jednu dobu míval opakovaně. Třeba i 3x do roka. Byla to otrava. Pokaždé jsem bral…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku