TÉMA Otrava

Otrava z jídla v letních měsících

V teplých letních dnech stoupá riziko otrav ze zkaženého jídla. Tělo se špatného jídla zcela přirozeně zbavuje zvracením. Ztrátu tekutin, solí a cukru je pak třeba nahradit, platí to zejména pro děti a nemocné.

Bakterie obsahuje většina potravin. Pokud jídlo neskladujeme ve správných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. V letních měsících proto dochází k otravám jídlem mnohem častěji.

Nebezpečné potraviny

  • nedovařená drůbež a maso
  • nepasterované mléčné výrobky
  • rýže, která stála příliš dlouho v teple nebo byla nesprávně ohřívána
  • korýši a měkkýši z neznámých zdrojů
  • zkažené tučné ryby
  • vařené masné výrobky
  • syrová a nedovařená vejce, případně vejce s nakřáplou skořápkou

Mezi nejčastější onemocnění patří salmonelóza a kampylobakterióza.

Salmonelóza

Velmi rozšířené akutní průjmové infekční onemocnění, které se u nás vyskytuje především v letních měsících. Nebezpečné je zejména pro malé děti, seniory a osoby s oslabeným organismem, které může velká ztráta tekutin při průjmu ohrozit i na životě.

Pokud se nakazíme, salmonelóza propukne obvykle za 6 hodin až 3 dny.

Výskyt onemocnění

U domácích a divokých zvířat především drůbeží maso a vejce, vzácně je zdrojem nemocný člověk

Jak se můžeme nakazit?

  • požitím infikovaných potravin - může jít o konzumaci nedostatečně tepelně
    upravených pokrmů připravených ze surovin z nakažených zvířat (drůbeží maso, vejce)
  • potravinami sekundárně kontaminovanými salmonelou (nečistým kuchyňským náčiním a rukama, močí hlodavců, při nesprávném skladování apod.)
  • nejčastěji jsou to měkké salámy, tlačenky, jitrnice, sekaná, játrovky, dále mléčné výrobky a především výrobky ze syrových či polosyrových vajec v podobě lahůdkářských či cukrářských výrobků (majonéza, vaječné saláty, pomazánky, krémy, bílkové polevy apod.)

Projevy

  • průjem - může trvat až několik dní, zpočátku je kašovitý, záhy se ale mění na vodnatý, zelenavý
  • horečka nad 39 °C
  • bolesti břicha
  • zvracení
  • křeče


Pokud nemocný člověk nedodržuje zásady hygieny, je chodícím zdrojem salmonely, kterou vylučuje stolicí.

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je co do počtu onemocnění z jídla u nás na druhém místě hned za salmonelózou. Stejně jako salmonelóza se vyskytuje nejčastěji v letních měsících.

Pokud se nakazíme, kampylobakterióza propukne obvykle za 3-5 dní. Campylobacter se vyskytuje u domácích i divoce žijících zvířat.

Nejčastější zdroje nákazy

  • drůbež - kuřata, krůty, neboť více než polovina poražené drůbeže je nakažena touto bakterií
  • nakažené může být ale i maso a mléko jiných užitkových zvířat - krávy apod.
  • zdrojem může být i člověk, který vylučuje bakterii ve stolici

Onemocnět můžeme po požití infikovaných výrobků z masa, které nebyly dostatečně tepelně ošetřené. Nejčastěji to bývá kuřecí maso. Pozor! Mikrob přežívá i ve zmrazené drůbeži - zmrazené masné výrobky nejsou proto zárukou „čistoty".
K přenosu může dojít i infikovaným mlékem, vodou nebo ledem.

Prevence

  • pokrmy je třeba důkladně provařit, propéci nebo jinak tepelně upravit
  • nenechávat jídlo dlouho stát při pokojové teplotě
  • zbytky jídla zchlaďte. Nejpozději dvě hodiny po uvaření by měly být v chladničce nebo mrazáku
  • jídlo je nejlépe spotřebovat do dvou dnů

Projevy

Onemocnění se podobá salmonelóze, projevuje se horečkou, nevolností, zvracením, bolestmi břicha a průjmy. Průjem trvá několik dní. Stolice jsou vodnaté, zapáchající, mohou být hlenovité, někdy i s příměsí krve.

 

Máte i vy zkušenosti s tímto nepříjemným onemocněním?

Otrava z jídla v letních měsících patří do témat
  • Michaela 13.08.2014 20:28:11

    Je to dva tydny co me pustili z nemocnice-otrava z jidla, konkretne jsem jedla kureci rizoto objednane z restaurace.... a zkoncila na kapackach, des!!

  • Průjem novina 19.12.2010 17:59:47

    Nepříjemná věc, pokud člověk pozře něco, co měl radši vyhodit...ale naštěstí jsem se toho vždy vyvarovala... chce to třeba nejíst majonézu a málo ugrilované maso, na to si musíme dát pozor ....

  • nejíst Jarmila 13.07.2010 10:22:28

    V létě radši vůbec nejím maso ani jiné jídlo, které se lehce kazí. Následky jsou opravdu nepříjemné.

  • Fuj Emča 09.07.2010 10:36:14

    Jo v jednom nejmenovaným obchoďáku od T jsem si koupila mraženou pizzu a problila jsem 3 dny. Už nikdy více. Prošlá nebyla, vypadala jako dobře skladovaná... Jak na to má člověk přijít?

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Otrava ptejte se v poradně

Diskutujte na téma Otrava

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku