Otrava

Otrava z jídla v letních měsících

Lucie Regenermelová
09.07.2010

V teplých letních dnech stoupá riziko otrav ze zkaženého jídla. Tělo se špatného jídla zcela přirozeně zbavuje zvracením. Ztrátu tekutin, solí a cukru je pak třeba nahradit, platí to zejména pro děti a nemocné.

Bakterie obsahuje většina potravin. Pokud jídlo neskladujeme ve správných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. V letních měsících proto dochází k otravám jídlem mnohem častěji.

Nebezpečné potraviny

  • nedovařená drůbež a maso
  • nepasterované mléčné výrobky
  • rýže, která stála příliš dlouho v teple nebo byla nesprávně ohřívána
  • korýši a měkkýši z neznámých zdrojů
  • zkažené tučné ryby
  • vařené masné výrobky
  • syrová a nedovařená vejce, případně vejce s nakřáplou skořápkou

Mezi nejčastější onemocnění patří salmonelóza a kampylobakterióza.

Salmonelóza

Velmi rozšířené akutní průjmové infekční onemocnění, které se u nás vyskytuje především v letních měsících. Nebezpečné je zejména pro malé děti, seniory a osoby s oslabeným organismem, které může velká ztráta tekutin při průjmu ohrozit i na životě.

Pokud se nakazíme, salmonelóza propukne obvykle za 6 hodin až 3 dny.

Výskyt onemocnění

U domácích a divokých zvířat především drůbeží maso a vejce, vzácně je zdrojem nemocný člověk

Jak se můžeme nakazit?

  • požitím infikovaných potravin - může jít o konzumaci nedostatečně tepelně
    upravených pokrmů připravených ze surovin z nakažených zvířat (drůbeží maso, vejce)
  • potravinami sekundárně kontaminovanými salmonelou (nečistým kuchyňským náčiním a rukama, močí hlodavců, při nesprávném skladování apod.)
  • nejčastěji jsou to měkké salámy, tlačenky, jitrnice, sekaná, játrovky, dále mléčné výrobky a především výrobky ze syrových či polosyrových vajec v podobě lahůdkářských či cukrářských výrobků (majonéza, vaječné saláty, pomazánky, krémy, bílkové polevy apod.)

Projevy

  • průjem - může trvat až několik dní, zpočátku je kašovitý, záhy se ale mění na vodnatý, zelenavý
  • horečka nad 39 °C
  • bolesti břicha
  • zvracení
  • křeče


Pokud nemocný člověk nedodržuje zásady hygieny, je chodícím zdrojem salmonely, kterou vylučuje stolicí.

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je co do počtu onemocnění z jídla u nás na druhém místě hned za salmonelózou. Stejně jako salmonelóza se vyskytuje nejčastěji v letních měsících.

Pokud se nakazíme, kampylobakterióza propukne obvykle za 3-5 dní. Campylobacter se vyskytuje u domácích i divoce žijících zvířat.

Nejčastější zdroje nákazy

  • drůbež - kuřata, krůty, neboť více než polovina poražené drůbeže je nakažena touto bakterií
  • nakažené může být ale i maso a mléko jiných užitkových zvířat - krávy apod.
  • zdrojem může být i člověk, který vylučuje bakterii ve stolici

Onemocnět můžeme po požití infikovaných výrobků z masa, které nebyly dostatečně tepelně ošetřené. Nejčastěji to bývá kuřecí maso. Pozor! Mikrob přežívá i ve zmrazené drůbeži - zmrazené masné výrobky nejsou proto zárukou „čistoty".
K přenosu může dojít i infikovaným mlékem, vodou nebo ledem.

Prevence

  • pokrmy je třeba důkladně provařit, propéci nebo jinak tepelně upravit
  • nenechávat jídlo dlouho stát při pokojové teplotě
  • zbytky jídla zchlaďte. Nejpozději dvě hodiny po uvaření by měly být v chladničce nebo mrazáku
  • jídlo je nejlépe spotřebovat do dvou dnů

Projevy

Onemocnění se podobá salmonelóze, projevuje se horečkou, nevolností, zvracením, bolestmi břicha a průjmy. Průjem trvá několik dní. Stolice jsou vodnaté, zapáchající, mohou být hlenovité, někdy i s příměsí krve.

 

Máte i vy zkušenosti s tímto nepříjemným onemocněním?

Autor: Lucie Regenermelová

Je grilování nebezpečné?
Tiky u dětí

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Časté zvracení kojenců
Zvracení

Časté zvracení kojenců

Když se dítě napije, část mléka volně odteče koutkem úst, povětšinou po změně polohy při odříhnutí, ale někdy i delší dobu po pití, i když si řádně odříhlo. Malí kojenci přibližně ...

Změna času, její příčiny a následky
Spánek a sny

Změna času, její příčiny a následky

26.10.2010

Ze soboty na neděli 31. října ve 3:00 se opět posouvá čas o hodinu zpět. Ne každý se s tímto zásahem vyrovnává zcela bez problémů. Každý organismus má své individuální potřeby a ná ...